Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Η σημασία απόκτησης «Iron Dome» από την Κύπρο και η τουρκική προβολή ισχύος
[Σκάϊ]: Η σημασία απόκτησης «Iron Dome» από την Κύπρο και η τουρκική προβολή ισχύος

[Σκάϊ]: Η σημασία απόκτησης «Iron Dome» από την Κύπρο και η τουρκική προβολή ισχύος

Σύμφωνα με τον επισμηναγό ιπτάμενο ε.α. Στέφανο Καραβίδα, η παρουσία του IRON DOME στην Κύπρο, μπορεί να δημιουργήσει τις ευνοϊκές συνθήκες για την αλλαγή του υπάρχοντος ισοζυγίου ισχύος σε χερσαίο, ναυτικό και αεροπορικό επίπεδο στο νησί.

Για την στρατιωτική και γεωπολιτική σημασία της πιθανής απόκτησης του ισραηλινού συστήματος Iron Dome της εταιρείας Rafale ή παραλλαγής του από την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ), μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του κυπριακού Ράδιο Πρώτο ο επισμηναγός ιπτάμενος ε.α. Στέφανος Καραβίδας, πρώην εκπαιδευτής του ΚΕΑΤ (Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής).

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως το σύστημα δεν θα είναι καταλύτης απλά σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αυξάνοντας την αποτρεπτική ισχύ αλλά θα λειτουργήσει ως προπομπός και προάγγελος διπλωματικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και η απόκτησή του εντάσσεται στο επίπεδο της Υψηλής Στρατηγικής.

Ακούστε τη σχετική αναφορά στο 11:39

Ακολουθεί ανάλυση του κ. Καραβίδα:

Το IRON DOME (Σιδηρούς Θόλος) επιγραμματικά:
Παραγωγή – Επιχειρησιακή αξιοποίηση
Η απαίτηση για τη σχεδίασή του προέκυψε μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006, όπου η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε περίπου 4000 ρουκέτες με τις 1000 να πέφτουν επί ισραηλινού εδάφους, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες 44 Ισραηλινών. Η αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε το 2010 και το «βάπτισμα του πυρός» έλαβε χώρα το 2011. Μέχρι το 2016, σημειώθηκαν 1500 επιτυχείς εμπλοκές ρουκετών. Στις συγκρούσεις του Μαΐου 2021 μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς εκτόξευσε σχεδόν 4500 ρουκέτες με τις 900 να κρίνονται ως απειλή και να αναχαιτίζονται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!