Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Τι προσδοκά η ΕΕ από τις αμερικανικές εκλογές- Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες αν εκλεγεί ο Μπάιντεν
[Σκάϊ]: Τι προσδοκά η ΕΕ από τις αμερικανικές εκλογές- Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες αν εκλεγεί ο Μπάιντεν

[Σκάϊ]: Τι προσδοκά η ΕΕ από τις αμερικανικές εκλογές- Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες αν εκλεγεί ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει προκαλέσει μεγάλη ρωγμή στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ. Άλλα 4 χρόνια στην εξουσία θα ήταν εφιάλτης για τους 27. Ο Μπάιντεν ταιριάζει σε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες. Μένει να αποδειχθεί και η πολιτική του.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης από τη δεξαμενή σκέψης European Policy Center των Βρυξελλών, δεν έχει αυταπάτες. Όπως υποστηρίζει με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής για να ελπίζει ότι θα υπάρξει επιστροφή στην προ Τραμπ εποχή, σε περίπτωση εκλογικής νίκης τους Τζο Μπάιντεν, παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα ότι ορισμένα πράγματα τουλάχιστον θα βελτιωθούν. Αλλά σε περίπτωση που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, δεν καταφέρει να εκτοπίσει τον πρόεδρο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, φοβάται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο.

Ευρωπαϊκές προσδοκίες

«Είναι πιθανόν ότι στη δεύτερη θητεία του ο Τραμπ θα ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη από ό,τι στην πρώτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «μεγαλο κακό» σε σχέση με άλλους παγκόσμιους παίκτες, κι αυτό το είπε δημόσια, αν και έχει πει διάφορα τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Σε μελέτη του European Council of Foreign Affairs των Βρυξελλών του περασμένου καλοκαιριού αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον άλλοτε εταίρο τους, τις ΗΠΑ.

Κυρίως η χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον πρόεδρο Τραμπ συνέβαλε σε αυτήν την αποξένωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!