Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Πορτογαλία: Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ζόρζε Σαμπάιο
[Σκάϊ]: Πορτογαλία: Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ζόρζε Σαμπάιο

[Σκάϊ]: Πορτογαλία: Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ζόρζε Σαμπάιο

Το 2005 έγραψε εθνική ιστορία καθώς έκανε χρήση των εξουσιών του για να διαλύσει το κοινοβούλιο επικαλούμενος έλλειψη εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος, πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο, ο οποίος το 2005 έγραψε εθνική ιστορία καθώς έκανε χρήση των εξουσιών του για να διαλύσει το κοινοβούλιο επικαλούμενος έλλειψη εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος, πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών.

Η αιτία θανάτου του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο ο Σαμπάιο νοσηλευόταν από τις 27 Αυγούστου με αναπνευστικά προβλήματα.

Έπειτα από μια πρώτη θητεία χωρίς εκπλήξεις την περίοδο 1996-2001, ο ευγενής Σοσιαλιστής πρώην δικηγόρος κέρδισε μια ακόμη πενταετή θητεία που αποδείχτηκε πιο ταραχώδης προχωρώντας σε επίδειξη της προεδρικής του εξουσίας παρότι ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνήθως εθιμοτυπικός.

Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξάνεται και την Πορτογαλία να ακροβατεί στα όρια της ύφεσης, οι Σοσιαλιστές ηττήθηκαν στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2002 από τον κεντροδεξιό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος.

Το 2004 η άρνηση του Σαμπάιο να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκάλεσε έντονες διαδηλώσεις από τα αριστερά κόμματα, περιλαμβανομένων των σοσιαλιστών.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, όρισε έναν άλλον σοσιαλδημοκράτη, τον Πέδρο Σαντάνα Λόπεζ, στην πρωθυπουργία για να καταλήξει τέσσερις μήνες αργότερα ότι η νέα κυβέρνηση δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στερούνταν αξιοπιστίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!