Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Σκάϊ]: Περί “πλανητάρχη”: Πόση δύναμη έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος;
[Σκάϊ]: Περί “πλανητάρχη”: Πόση δύναμη έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος;

[Σκάϊ]: Περί “πλανητάρχη”: Πόση δύναμη έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος;

H ομιλία για την «κατάσταση του έθνους» – Έλεγχος και ισορροπίες – Μπορεί απλά να πει «όχι» – Γκρίζες ζώνες στον ορισμό της εξουσίας – Εκτελεστικά διατάγματα με ισχύ νόμου – Παρακάμπτοντας το Κογκρέσο – O έσχατος έλεγχος

Ο Πρόεδρος εκλέγεται για τέσσερα χρόνια με ανώτατο όριο δύο θητείες. Είναι αρχηγός του κράτους και αρχηγός της κυβέρνησης. Περίπου 4 εκ. άνθρωποι εργάζονται για την εκτελεστική εξουσία, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων. Είναι καθήκον του Προέδρου να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο. Ως ανώτατος διπλωμάτης μπορεί να υποδέχεται πρεσβευτές και έτσι να αναγνωρίζει κράτη.
Έλεγχος και ισορροπίες
Η μια εξουσία έχει λόγο στην άλλη και έτσι περιορίζουν την ισχύ η μια της άλλης. Ο Πρόεδρος μπορεί να απονείμει χάρη σε καταδικασμένους και να διορίσει ομοσπονδιακούς δικαστές, αλλά μόνο με τη συγκατάθεση της Γερουσίας. Ο Πρόεδρος διορίζει επίσης τους υπουργούς και τους πρεσβευτές του κατόπιν όμως διαβούλευσης και έγκρισης της Γερουσίας.

H ομιλία για την «κατάσταση του έθνους»

Ο Πρόεδρος πρέπει να ενημερώνει το Κογκρέσο για την κατάσταση της χώρας. Το κάνει μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «κατάσταση του έθνους». Αν και δεν του επιτρέπεται να προτείνει νομοσχέδια στο Κογκρέσο, μπορεί ωστόσο να θέσει κάποια ζητήματα στην ομιλία του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!