Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Μπορέλ: Κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν, φόβοι για τη διεθνή ασφάλεια
[Σκάϊ]: Μπορέλ: Κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν, φόβοι για τη διεθνή ασφάλεια

[Σκάϊ]: Μπορέλ: Κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν, φόβοι για τη διεθνή ασφάλεια

Η οικονομική κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται, τονίζει ο Μπορέλ. «Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και με τον χειμώνα να πλησιάζει, υπάρχει ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής.

«Το Αφγανιστάν βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και επικρατεί μια κοινωνικοοικονομική κατάρρευση, η οποία θα ήταν επικίνδυνη για τους Αφγανούς, την περιοχή και τη διεθνή ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε άρθρο που δημοσιεύει στο προσωπικό του blog, μετά την επίσκεψή του στη Ντόχα, η οποία θεωρείται σημαντικός παράγοντας επιρροής για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ πρέπει να έχει παρουσία στο Αφγανιστάν, εκτός από αυτούς που εργάζονται για την ανθρωπιστική βοήθεια. «Το ερώτημα δεν είναι εάν πρέπει να έχουμε μια ελάχιστη παρουσία της ΕΕ στην οποία συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πότε και πώς», τονίζει, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) εργάζεται για πιθανές επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας.

Η οικονομική κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται, τονίζει ο Μπορέλ. «Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και με τον χειμώνα να πλησιάζει, υπάρχει ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής. Απελπισμένοι άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, δημιουργώντας ένα μαζικό μεταναστευτικό κίνημα, επηρεάζοντας τα γειτονικά κράτη που ήδη φιλοξενούν περισσότερους από τρία εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες», αναφέρει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!