Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Σκάϊ]: Μειώνονται οι πληθυσμοί εντόμων- Είδος υπό εξαφάνιση οι πεταλούδες
[Σκάϊ]: Μειώνονται οι πληθυσμοί εντόμων- Είδος υπό εξαφάνιση οι πεταλούδες

[Σκάϊ]: Μειώνονται οι πληθυσμοί εντόμων- Είδος υπό εξαφάνιση οι πεταλούδες

Στην Καλιφόρνια, η μεγάλη πεταλούδα του είδους Eucloe ausonides έχει γίνει σπάνια, παρότι ο πληθυσμός της ήταν και μεγάλος και πολυσχιδής. Στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη της Butterfly Conservation Europe, υπάρχουν σήμερα οι μισές πεταλούδες από αυτές που υπήρχαν το 1976. Στη Γερμανία, μελέτη του 2017 έδειξε ότι μέσα σε 27 χρόνια, η βιομάζα των εντόμων συρρικνώθηκε κατά 76%.

Η μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη Γη συνδέεται με την εκρηκτική κυριαρχία του ανθρώπινου είδους, το οποίο πριν από 10.000 χρόνια αριθμούσε ένα εκατομμύριο εκπροσώπους, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 7,8 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν είδη των οποίων η εξαφάνιση συντελείται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, παραδείγματος χάριν οι πεταλούδες που δεν έρχονται πια ή τα μυγάκια που δεν προσκρούουν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Μια επισκόπηση 11 μελετών γύρω από τους πληθυσμούς των εντόμων στην επιθεώρηση PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) επιχειρεί να συνοψίσει τις εξελίξεις αυτές. Η μελέτη των εντόμων δεν αφορά μόνο τους εντομολόγους αλλά συνολικά την ανθρωπότητα, καθώς τα έντομα αποτελούν κρίσιμους κρίκους στον κύκλο της ζωής και παρέχουν πολύ σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη γονιμοποίηση των φυτών, στην αποσύνθεση οργανικής ύλης και τη βελτίωση του εδάφους, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν τροφή για μεγαλύτερα είδη όπως πουλιά, τα οποία απειλούνται με τη σειρά τους από την έλλειψη τροφής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!