Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Λιβύη: Ενεργοποιείται η Ρώμη – Ξαφνική επίσκεψη ντι Μάιο – Μίλησαν για μπίζνες με Σάρατζ
[Σκάϊ]: Λιβύη: Ενεργοποιείται η Ρώμη – Ξαφνική επίσκεψη ντι Μάιο – Μίλησαν για μπίζνες με Σάρατζ

[Σκάϊ]: Λιβύη: Ενεργοποιείται η Ρώμη – Ξαφνική επίσκεψη ντι Μάιο – Μίλησαν για μπίζνες με Σάρατζ

Το ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι ο Ντι Μάιο προσπαθούσε να αναβιώσει το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάνω από μια δεκαετία πριν, για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει τη Λιβύη

Ο ιταλικός παράγοντας ενεργοποιείται όλο και περισσότερο στη Λιβύη. Ο Λουίτζι ντι Μάιο πραγματοποίησε την Τρίτη αιφνιδιαστική επίσκεψη, αφενός για να πιέσει για τον οριστικό τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου μετά από τις πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός από την κυβέρνηση της Τρίπολης και το λιβυκό κοινοβούλιο, αφετέρου για ιταλικές επενδύσεις στη χώρα.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πριν κατευθυνθεί στην ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με την Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, ανέφεραν αξιωματούχοι της Λιβύης.
Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 21 Αυγούστου και ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, καθώς και της γειτονικής πόλης αλ Τζούφρα, πράγμα που θα σήμαινε την απόσυρση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που τις ελέγχει. Η Σύρτη είναι η πύλη προς τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης που ελέγχονται επίσης από τις δυνάμεις του Χάφτερ
Ο Σάλεχ, σύμμαχος του στρατάρχη, είπε ότι υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Σύρτης αλλά δεν έκανε λόγο για τη Τζούφρα. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ήρθε μετά από διεθνείς πιέσεις, θεωρήθηκε ως σημαντική εν μέσω αυξανόμενων φόβων για νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ωστόσο ο Χαλίφα Χαφτάρ την απέρριψε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!