Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | LIFESTYLE - MEDIA | [Σκάϊ]: Καβάλα: Ανακαλύφθηκε αποκεφαλισμένος βυζαντινός πολεμιστής με σαγόνι δεμένο με χρυσό σύρμα (pics)
[Σκάϊ]: Καβάλα: Ανακαλύφθηκε αποκεφαλισμένος βυζαντινός πολεμιστής με σαγόνι δεμένο με χρυσό σύρμα (pics)

[Σκάϊ]: Καβάλα: Ανακαλύφθηκε αποκεφαλισμένος βυζαντινός πολεμιστής με σαγόνι δεμένο με χρυσό σύρμα (pics)

“Το σαγόνι έσπασε σε δύο κομμάτια”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Αναγνώστης Αγγελαράκης, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης. Η ανακάλυψη του σχεδόν 650 ετών θεραπευμένου σαγονιού είναι ένα εκπληκτικό εύρημα

Φωτό – εικόνες: Anagnostis P. Agelarakis

Ένας σκληροτράχηλος Βυζαντινός πολεμιστής, κατά πάσα πιθανότητα αξιωματικός, ο οποίος αποκεφαλίστηκε μετά την κατάληψη οχυρού στην Καβάλα από τους Οθωμανούς κατά τον 14ο αιώνα, είχε το σαγόνι του δεμένο με χρυσό σύρμα, ή νήμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μια ανάλυση της κάτω γνάθου του πολεμιστή αποκάλυψε ότι είχε σπάσει άσχημα σε προηγούμενο περιστατικό, αλλά ένας ταλαντούχος γιατρός είχε χρησιμοποιήσει ένα σύρμα – πιθανότατα κατασκευασμένο από χρυσό – για να δέσει το σαγόνι του μέχρι το σοβαρότατο τραύμα να επουλωθεί.
“Το σαγόνι έσπασε σε δύο κομμάτια”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Αναγνώστης Αγγελαράκης, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης. Η ανακάλυψη του σχεδόν 650 ετών θεραπευμένου σαγονιού συνιστά εκπληκτικό εύρημα, γιατί δείχνει την ακρίβεια με την οποία “ο ιατρός μπόρεσε να ενώσει τα δύο μεγάλα θραύσματα της γνάθου”.

Επιπλέον, ο ιατρός φαίνεται να ακολούθησε τις συμβουλές που δόθηκαν από τον Ιπποκράτη τον 5ο αιώνα π.Χ., ο οποίος έγραψε μια πραγματεία που καλύπτει τραυματισμούς στο σαγόνι περίπου 1.800 χρόνια πριν τραυματιστεί ο Βυζαντινός πολεμιστής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!