Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Σκάϊ]: Ο ιστός της αράχνης ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αντικατάσταση του πλαστικού
[Σκάϊ]: Ο ιστός της αράχνης ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αντικατάσταση του πλαστικού

[Σκάϊ]: Ο ιστός της αράχνης ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αντικατάσταση του πλαστικού

Μια νέα επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ο ιστός της αράχνης μπορεί να λειτουργήσει ως ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό το οποίο τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να αντικαταστήσει το πλαστικό, δίνοντας μια πολύτιμη λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα

Για όλη την επιστημονική και τεχνολογική μας δύναμη, οι άνθρωποι αγωνίζονται να κατασκευάσουν υλικά τόσο ελαστικά όσο το μετάξι της αράχνης. Πέντε φορές ισχυρότερο από το χάλυβα, οι αράχνες αποτελούν απόδειξη της εφευρετικότητας της φύσης – και ιδιαίτερα για τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης που προικίζουν τις δυνατότητες των αραχνών να κάνουν τέτοια θαυμαστά έργα από μετάξι. Οι χημικοί και οι μηχανικοί έχουν μελετήσει εδώ και χρόνια το μετάξι αράχνης για να καταλάβουν εάν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην ανάπτυξη νέων υλικών. Τώρα, έγινε μια νέα, αξιοσημείωτη πρόταση : να χρησιμοποιηθεί ένα βιοαποικοδομήσιμο υλικό εμπνευσμένο από μετάξι αράχνης ώστε να αντικαταστήσει το πλαστικό. Μια τέτοια ιδέα θα έχει απίστευτη χρησιμότητα στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στη Γη, η οποία προκαλεί εκατοντάδες προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον.

Το νέο άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, αποκαλύπτει ότι οι ερευνητές του Cambridge κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο υλικό που θα μπορούσε θεωρητικά να αντικαταστήσει τα πλαστικά αλλά είναι φτιαγμένο από φυτά και βιώσιμα.Όπως έγραψε ο Tuomas Knowles, καθηγητής χημείας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Salon , το μετάξι της αράχνης είναι εξαιρετικά ισχυρό, παρόλο που τα μόρια του συνδέονται μεταξύ τους με σχετικά αδύναμους δεσμούς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!