Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Σκάϊ]: Η Ισπανία στηρίζει Τουρκία: Έντονη ενόχληση της Αθήνας στη συμφωνία Ερντογάν- Σάντσεθ
[Σκάϊ]: Η Ισπανία στηρίζει Τουρκία: Έντονη ενόχληση της Αθήνας στη συμφωνία Ερντογάν- Σάντσεθ

[Σκάϊ]: Η Ισπανία στηρίζει Τουρκία: Έντονη ενόχληση της Αθήνας στη συμφωνία Ερντογάν- Σάντσεθ

Ρελάνς στην ελληνογαλλική συμφωνία, μέσω Ισπανίας, επιχειρεί να κανει ο Ταγίπ Ερντογάν που κατά τη συνέντευξή που παραχώρησε με τον Πέδρο Σάντσεθ έσπευσε να διαφημίσει την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου. Η απάντηση ήρθε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τον αρχηγό της αξιωματιικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας που εσπευσαν να θυμισουν στον κ.Σάντσεθ τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

<?xml encoding=”utf-8″ ???>

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας αντιδρά η ελληνική πλευρά όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση.”

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!