Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Σκάϊ]: Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ξεχάστε το Σύμφωνο Σταθερότητας ως είχε λόγω πανδημίας
[Σκάϊ]: Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ξεχάστε το Σύμφωνο Σταθερότητας ως είχε λόγω πανδημίας

[Σκάϊ]: Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Ξεχάστε το Σύμφωνο Σταθερότητας ως είχε λόγω πανδημίας

Οι υπάρχοντες δημοσιονομικοί κανόνες είναι μάλλον απίθανο να επανέλθουν ως είχαν – Η επιστροφή τους θα απαιτούσε ιδιαίτερα αυστηρές περιοριστικές πολιτικές.

Ξεχάστε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως είχε λόγω πανδημίας επισημαίνει ουσιαστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καταθέτοντας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης καταθέτει μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Όπως επισημαίνεται, ενόψει της έναρξης των συζητήσεων στην Ευρώπη για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και η αμοιβαιοποίηση χρέους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λόγω της πανδημίας, έχουν εντείνει τη συζήτηση για την αναθεώρησή τους. Η βασική διαπίστωση είναι πως οι υπάρχοντες κανόνες είναι μάλλον απίθανο να επανέλθουν ως είχαν. Ενδεχόμενη προσπάθεια επιστροφής στις προηγούμενες δημοσιονομικές συνθήκες θα απαιτούσε ιδιαίτερα αυστηρές περιοριστικές πολιτικές σε πολλές χώρες.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η αποτελεσματικότητα τού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιορίζεται σε ομαλές οικονομικές συνθήκες, ενώ σε συνθήκες κρίσης αναιρείται ή παραβιάζεται εκ των πραγμάτων. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι χώρες με υψηλά ποσοστά χρέους δεν κατάφεραν να τα μειώσουν χάρη στη συμμόρφωση με τους κανόνες αλλά χάρη στις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες χαμηλών επιτοκίων και υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!