Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | LIFESTYLE - MEDIA | [Σκάϊ]: Η Γαλλία τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη – Μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό
[Σκάϊ]: Η Γαλλία τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη – Μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό

[Σκάϊ]: Η Γαλλία τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη – Μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό

Μνήμες από το Παρίσι κατέθεσε και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, με τη βραδιά να κλείνει με τα λόγια του Μίκη που περιέγραφε στα γαλλικά τη φιλοσοφία της ζωής του, αλλά και με ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Γεμάτη συγκίνηση, ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και ευχάριστα απρόοπτα, ήταν η βραδιά που οργανώθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, από το ινστιτούτο και την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα. Με την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έκαναν η Νένα Βενετσάνου, μεγάλη ερμηνεύτρια των τραγουδιών του συνθέτη, και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης – συγγραφέας του «Mikis Théodorakis par lui-même» (Εκδόσεις Actes Sud) και «Μίκης Θεοδωράκης: η ζωή μου» (Εκδόσεις Πατάκης) – παρουσία του Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave), πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, η βραδιά πλημμύρισε με τραγούδια, αναμνήσεις και εκτιμήσεις από το έργο του σπουδαίου δημιουργού.

«Όλοι γνωρίζουν τις σχεδόν σαρκικές σχέσεις που διατηρούσε ο συνθέτης με τη Γαλλία και τις πολύ φιλικές σχέσεις του με τον πρόεδρο Μιτεράν και με πολλούς άλλους Γάλλους στον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού. Στο μουσικό επίπεδο, ο Μίκης αφηγείτο ότι τα πιο δημοφιλή τραγούδια του στην Ελλάδα τα είχε γράψει στο Παρίσι, μια καταπληκτική τιμή που έκανε στη χώρα μας. Στο πολιτικό επίπεδο, επίσης, τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, όλοι γνωρίζουν ότι με πολλούς άλλους Έλληνες ο Μίκης είχε βρει καταφύγιο στη Γαλλία, από όπου συνέχιζε τον αγώνα», δήλωσε ο πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, που μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τα μέλη της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη τα οποία παραβρέθηκαν στο αμφιθέατρο, τονίζοντας ότι «η παρουσία σας εδώ μας τιμά και μας αγγίζει βαθύτατα».

«Είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης ένας από τους ανθρώπους που τίμησαν τον άνθρωπο, που τίμησαν όλους εμάς μαζί και τον καθένα ξεχωριστά, με το έργο του, τους αγώνες του, με όλα όσα επέλεξε ο ίδιος να υποστεί για χάρη της ελευθερίας και της Ελλάδας». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης άρχισε τη συζήτηση με τη Νένα Βενετσάνου, η οποία, μεταξύ άλλων, θυμήθηκε τις πρώτες αναμνήσεις της από το έργο του μεγάλου συνθέτη, αλλά και από τον ίδιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!