Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Σκάϊ]: Εξέλιξη των ειδών: Ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες εξαιτίας της λαθροθηρία για ελεφαντόδοντο
[Σκάϊ]: Εξέλιξη των ειδών: Ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες εξαιτίας  της λαθροθηρία για ελεφαντόδοντο

[Σκάϊ]: Εξέλιξη των ειδών: Ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες εξαιτίας της λαθροθηρία για ελεφαντόδοντο

Περίπου το 90% του πληθυσμού των ελεφάντων της Μοζαμβίκης σφαγιάστηκε από μαχητές και των δύο πλευρών του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1977 έως το 1992.

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι η εκτεταμένη λαθροθηρία για το πολύτιμο ελεφαντόδοντο σε μέρη της Μοζαμβίκης οδήγησε στην εξέλιξη των ελεφάντων χωρίς χαυλιόδοντες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι στο Εθνικό Πάρκο Γκορονγκόσα μια παλαιότερα σπάνια γενετική πάθηση έχει γίνει πλέον πιο κοινή καθώς η λαθροθηρία ελεφαντόδοντου που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση ενός εμφυλίου πολέμου ώθησε το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου το 18,5% των θηλυκών μεγάλωναν χωρίς χαυλιόδοντες. Αλλά αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 33% μεταξύ των ελεφάντων που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Περίπου το 90% του πληθυσμού των ελεφάντων της Μοζαμβίκης σφαγιάστηκε από μαχητές και των δύο πλευρών του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1977 έως το 1992. Λαθροκυνηγοί πουλούσαν το ελεφαντόδοντο για να χρηματοδοτήσουν τη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αντικομμουνιστών ανταρτών.

Όπως και το χρώμα των ματιών και η ομάδα αίματος στους ανθρώπους, τα γονίδια είναι υπεύθυνα για το εάν οι ελέφαντες κληρονομούν χαυλιόδοντες από τους γονείς τους.

Οι ελέφαντες χωρίς χαυλιόδοντες έμεναν απείραχτοι από τους κυνηγούς, οδηγώντας σε αυξημένη πιθανότητα να αναπαραχθούν και να μεταδώσουν το γενετικό χαρακτηριστικό χωρίς χαυλιόδοντες στους απογόνους τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!