Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Σκάϊ]: Έρευνα: Πώς η Κίνα φορτώνει «κρυμμένο χρέος» δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες
[Σκάϊ]: Έρευνα: Πώς η Κίνα φορτώνει «κρυμμένο χρέος» δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες

[Σκάϊ]: Έρευνα: Πώς η Κίνα φορτώνει «κρυμμένο χρέος» δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κινεζικά δάνεια δίδονται σε «ομάδα φορέων εκτός της κεντρικής κυβέρνησης» αλλά συνοδεύονται από ρήτρα που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αποπληρώσουν εάν δεν δύναται να το κάνει η πλευρά που έχει υπογράψει τη σύμβαση.

Το κολοσσιαίο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών ‘Νέοι δρόμοι του μεταξιού’ φορτώνει τις αναπτυσσόμενες χώρες με «κρυμμένο χρέος» ύψους 330 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από το AidData, το ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου William & Mary, του οποίου η φιλοδοξία είναι να καταστήσει πιο διαφανή τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι «αδιαφανείς» συμφωνίες μεταξύ κινεζικών τραπεζών ή κρατικών επιχειρήσεων με αναπτυσσόμενες χώρες αφήνουν δεκάδες μεταξύ αυτών να βαρύνονται με χρέη, που δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους.

Υπό την ηγεσία του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα ξεκίνησε το 2013 την πρωτοβουλία «Νέοι δρόμοι του μεταξιού» με στόχο την κατασκευή υποδομών και την εξασφάλιση διεθνούς επιρροής.

Οδικές αρτηρίες, γέφυρες, λιμάνια, στάδια ή ακόμα και νοσοκομεία: το Πεκίνο διέθεσε κατά μέσο 85,4 δισεκ. δολάρια κατ’ έτος κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της πρωτοβουλίας, πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο αυτή (37 δισεκ.), σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επενδύσεις αυτές έγιναν σε πολλές χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!