Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Σκάϊ]: Τα ελληνοτουρκικά κρίνουν τις σχέσεις ΕΕ-Tουρκίας: Το «καρότο» που θα δώσουν ντερ Λάιεν-Μισέλ σε Ερντογάν
[Σκάϊ]: Τα ελληνοτουρκικά κρίνουν τις σχέσεις ΕΕ-Tουρκίας: Το «καρότο» που θα δώσουν ντερ Λάιεν-Μισέλ σε Ερντογάν

[Σκάϊ]: Τα ελληνοτουρκικά κρίνουν τις σχέσεις ΕΕ-Tουρκίας: Το «καρότο» που θα δώσουν ντερ Λάιεν-Μισέλ σε Ερντογάν

Για τους Ευρωπαίους ηγέτες η καλή συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια προϋπόθεση για τη βελτίωση των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων. Αυτή η αλληλεξάρτηση αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή σε όλα τα πρόσφατα ντοκουμέντα της ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία. Ως προς αυτό, το μέλλον των σχέσεων του κ. Ερντογάν με την Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά του απέναντι στην Ελλάδα.

Παρά τις διαφορές στα επιμέρους ζητήματα, όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε ένα ουσιαστικό θέμα: Η Τουρκία έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Kαι γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να απομακρύνεται από τη Δύση. Το ερώτημα πώς -και κάτω από ποιες συνθήκες- η Ευρώπη θα προσδέσει την Άγκυρα στο πλευρό της, αποτελεί ένα κυρίαρχο θέμα σε όλες τις διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και φυσικά απασχόλησε και την πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής.

Στο επίκεντρο των ενδοκοινοτικών συζητήσεων περί Τουρκίας βρέθηκε για μια ακόμα φορά η επιθετική εξωτερική πολιτική της, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η διαμάχη αυτή έχει εξελιχθεί σε πρώτη προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Άγκυρα. Ως γνωστόν η διένεξη οδήγησε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης πέρυσι. Οι Βρυξέλλες, και κυρίως το Βερολίνο, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν μια νέα τέτοια κλιμάκωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!