Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Σκάϊ]: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ρεαλιστική η αναθεώρηση στόχου για ΑΕΠ-Ανάκαμψη «τύπου V»
[Σκάϊ]: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ρεαλιστική η αναθεώρηση στόχου για ΑΕΠ-Ανάκαμψη «τύπου V»

[Σκάϊ]: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ρεαλιστική η αναθεώρηση στόχου για ΑΕΠ-Ανάκαμψη «τύπου V»

Οι αντιπληθωριστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν κατά το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας και της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, περιορίστηκαν σταδιακά εντός του 2021 με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση θετικού πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο.

Ρεαλιστική, χαρακτηρίζει την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το ΑΕΠ το 2021 προς τα πάνω, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη τριμηνιαία έκθεσή του, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει α αποκλειστεί η ανάκαμψη «τύπου V». Σημειώνεται παράλληλα ότι «οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση-PMI, κύκλος εργασιών στη βιομηχανία) προοιωνίζουν διατήρηση της θετικής μακροοικονομικής τάσης». Στον αντίποδα επισημαίνεται μεταξύ των άλλων ότι «παραμένει επίμονα υψηλό το απόθεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου περί τα 2,3 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ σημειώνεται ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε κατά 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2020. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή άρση των μέτρων περιστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας το β’ τρίμηνο του έτους και στον περιορισμό της οικονομικής ανασφάλειας, ειδικά σε σχέση με αυτή που επικρατούσε το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η θετική αυτή επίδοση οδηγεί το Υπουργείο Οικονομικών στην αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την ετήσια μεγέθυνση το 2021 στο 5,9% , έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!