Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Σκάϊ]: COVID-19 & καρδιά. Τι ακριβώς συμβαίνει;
[Σκάϊ]: COVID-19 & καρδιά. Τι ακριβώς συμβαίνει;

[Σκάϊ]: COVID-19 & καρδιά. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η λοίμωξη COVID-19 οφείλεται στον ιό SARS-CoV-2 ένα στέλεχος κορωνοϊού το οποίο δεν είχε απομονωθεί προηγουμένως.

Αποτελεί μια σύγχρονη, εκτεταμένη επιδημία. Σύμφωνα με το Coronavirus Resource Center του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins το οποίο παρακολουθεί στενά τα δεδομένα διεθνώς, έχουν πλέον νοσήσει άνω των 190.000.000 ανθρώπων και οι θάνατοι παγκοσμίως υπερβαίνουν πλέον τα 4.000.000. Στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί άνω των 460,000 ατόμων και έχουν καταγραφεί 12.800 θάνατοι. Δεδομένης της σοβαρότητος της νόσου, πολλά εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για τους καρδιοπαθείς:

Επηρεάζει την καρδιά η λοίμωξη COVID-19;

Η λοίμωξη με COVID-19 είναι μία εν δυνάμει προθρομβωτική κατάσταση η οποία προδιαθέτει σε ειδικού τύπου έμφραγμα μυοκαρδίου (σε περίπου 7% των νοσούντων) και πνευμονική εμβολή. Επί πλέον προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη με πολλούς μηχανισμούς, αποτελώντας πλέον μία αιτία φλεγμονώδους μυοκαρδίτιδος. Χρειάζεται επομένως καρδιολογική εγρήγορση στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών και εντατικοποίηση της αντιπηκτικής αγωγής όπου αυτή ενδείκνυται. Από την άλλη πλευρά πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ασφάλεια αντιυπερτασικών φαρμάκων όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και των υποδοχέων της αγγειοτανσίνης κατά τη χορήγηση σε ασθενείς με ενεργό νόσο COVID-19. Διερευνάται μάλιστα και το ενδεχόμενο τα φάρμακα αυτά να ασκούν προστατευτική δράση κατά του ιού.

Γιατί μειώθηκαν τόσο πολύ οι εισαγωγές για οξέα εμφράγματα στα νοσοκομεία αφού ο ιός προδιαθέτει σε ειδικού τύπου έμφραγμα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει σοβαρά την καρδιολογική κοινότητα. Πιθανολογούνται δύο κυρίως λόγοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!