Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Χιλή: Αυτόχθονη εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης- Το μήνυμα που στέλνει (pic)
[Σκάϊ]: Χιλή: Αυτόχθονη εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης- Το μήνυμα που στέλνει (pic)

[Σκάϊ]: Χιλή: Αυτόχθονη εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης- Το μήνυμα που στέλνει (pic)

Η διαδικασία για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της Χιλής άρχισε χθες σε κλίμα έντασης, αλλά και αποφασιστικότητας για να «αλλάξει η ιστορία» της χώρας, όπως κατέδειξε η εκλογή μιας αυτόχθονης της φυλής Μαπούτσε στο αξίωμα της προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης

Η διαδικασία για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της Χιλής άρχισε χθες σε κλίμα έντασης, αλλά και αποφασιστικότητας για να «αλλάξει η ιστορία» της χώρας, όπως κατέδειξε η εκλογή μιας αυτόχθονης της φυλής Μαπούτσε στο αξίωμα της προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης. «Αυτή η Συντακτική Συνέλευση θα μεταμορφώσει τη Χιλή», διαβεβαίωσε η Ελίσα Λονκόν, πανεπιστημιακός, ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της φυλής της, αφού ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό στο σώμα στη Μαπουδουνούν, τη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαπούτσε. Έπειτα έστειλε το δικό της μήνυμα στους Χιλιανούς πολίτες μέσω του Instagram: «Ζήτω ο λαός! Ζήτω το έθνος! Αυτό το όνειρο είναι ένα όνειρο των προγόνων μας και χάρη σε αυτό είναι δυνατόν να αναγεννηθεί η Χιλή . Ελευθερία σε όσους αντιστέκονται!».Υπογράμμισε πως το σώμα ενώνει το όνειρο που μοιράζονται όλες οι κοινότητες της Χιλής παρ’ όλες τις διαφορές τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα, δικαίωμα στο νερό και στο όνειρο να φροντίζουν τη μητέρα Γη.

Η γλωσσολόγος, που καταλαμβάνει τη μία από τις δεκαεπτά έδρες που είχε οριστεί εκ των προτέρων πως θα δίνονταν σε μέλη αυτοχθόνων φυλών, εξελέγη στο αξίωμα στον δεύτερο γύρο, με τις 96 από τις 155 ψήφους του σώματος, έπειτα από μια πρώτη ημέρα εργασιών που σημαδεύτηκε από διακοπή σχεδόν τριών ωρών, εντάσεις και επεισόδια στο εξωτερικό της παλιάς Βουλής της Χιλής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!