Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Brexit: Αναίρεση σημείων Συμφωνίας Αποχώρησης και τελεσίγραφο προς ΕΕ από Λονδίνο
[Σκάϊ]: Brexit: Αναίρεση σημείων Συμφωνίας Αποχώρησης και τελεσίγραφο προς ΕΕ από Λονδίνο

[Σκάϊ]: Brexit: Αναίρεση σημείων Συμφωνίας Αποχώρησης και τελεσίγραφο προς ΕΕ από Λονδίνο

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον, εξάλλου, αναμένεται να πει εντός της ημέρας ότι η μελλοντική εμπορική συμφωνία θα πρέπει να κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου, ειδάλλως το Ηνωμένο Βασίλειο δε βλέπει ποιο θα ήταν το νόημα της συνέχισης των συνομιλιών.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πρόταση νόμου που «θα εξαλείπτει τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης» του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία θα παρουσιάσει την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Τα τμήματα αυτά άπτονται των κρατικών ενισχύσεων και του τελωνειακού καθεστώτος στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως η κίνηση αυτή διακινδυνεύει την κατάρρευση των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρυξελλών-Λονδίνου.

Η πληροφορία προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας, με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον να δέχεται επικρίσεις για αθέτηση μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία υπογράφηκε από τον ίδιο πριν από λιγότερο από ένα χρόνο.

Πηγή των FT σημειώνει πως το νομοσχέδιο «σαφέστατα και συνειδητά» υπονομεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης και ότι η βρετανική πλευρά δηλώνει ρητώς πως «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να θέσει το δικό της καθεστώς, φέρνοντας το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της χώρας υπό τη Συμφωνία Αποχώρησης και με πλήρη συνείδηση ότι αυτό θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία συνόδευε τη Συμφωνία Αποχώρησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Οκτώβριο, με σκοπό την αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του τρέχοντος έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!