Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: «Αποικιακή θηλιά»: Ο Μαορί βουλευτής που αρνήθηκε να φορέσει γραβάτα στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας
[Σκάϊ]: «Αποικιακή θηλιά»: Ο Μαορί βουλευτής που αρνήθηκε να φορέσει γραβάτα στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας

[Σκάϊ]: «Αποικιακή θηλιά»: Ο Μαορί βουλευτής που αρνήθηκε να φορέσει γραβάτα στη Βουλή της Νέας Ζηλανδίας

Εκδιώχθηκε διότι δεν ήταν κατάλληλα ενδεδυμένος. Ο ίδιος επιχειρηματολόγησε ότι φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία των Μαορί γι’ αυτού του είδους την περίσταση. Υποχώρησε τελικά το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε σήμερα και έδωσε τον λόγο σε Μαορί βουλευτή, από τον οποίο είχε ζητηθεί χθες να αποχωρήσει από την αίθουσα επειδή αρνούνταν να φορέσει γραβάτα, μολονότι ούτε σήμερα φορούσε το αξεσουάρ αυτό, το οποίο χαρακτηρίζει “αποικιακή θηλιά”.

Το πρόβλημα αυτό προέκυψε χθες, Τρίτη, όταν ο συνεπικεφαλής αυτός του κόμματος των Μαορί διώχθηκε από το ημικύκλιο διότι δεν ήταν κατάλληλα ενδεδυμένος σε συνεδρίαση για την υποβολή ερωτήσεων.

Ο κ. Γουαϊτίτι, ο οποίος έχει ένα παραδοσιακό τατουάζ των Μαορί σε όλο το πρόσωπο και φοράει μαύρο καουμπόικο καπέλο, επιχειρηματολόγησε ότι φορούσε παραδοσιακή ενδυμασία των Μαορί γι’ αυτού του είδους την περίσταση.

“Δεν πρόκειται για μια γραβάτα, αλλά για μια πολιτιστική ταυτότητα”, σημείωσε ο βουλευτής, ο οποίος θεωρεί την γραβάτα “αποικιακή θηλιά”, την ώρα που εγκατέλειπε το κοινοβούλιο.

Ο πληθυσμός των Μαορί αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας.

Είναι ο λιγότερο ευνοημένος της χώρας, έχοντας υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, ανεργίας και φυλάκισης από αυτά του μέσου όρου του πληθυσμού.

Για πολλούς Μαορί, οι αδικίες αυτές χρονολογούνται από την εποχή κατά την οποία η Νέα Ζηλανδία ήταν βρετανική αποικία.

Ο Γουαϊτίτι σημείωσε ότι το ζήτημα ένδυσης με γραβάτα φέρνει στο φως το θέμα των ενδοφυλετικών σχέσεων, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης στη χώρα αυτή του Νοτίου Ειρηνικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!