Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Σκάϊ]: Ανατολική Μεσόγειος: Το παρασκήνιο για τη διεθνή διάσκεψη- Σε ετοιμότητα η Λευκωσία
[Σκάϊ]: Ανατολική Μεσόγειος: Το παρασκήνιο για τη διεθνή διάσκεψη- Σε ετοιμότητα η Λευκωσία

[Σκάϊ]: Ανατολική Μεσόγειος: Το παρασκήνιο για τη διεθνή διάσκεψη- Σε ετοιμότητα η Λευκωσία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει το βάρος του στην επίτευξη μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια διεθνή περιφερειακή διάσκεψη για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου , διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Λευκωσία θα ανταποκριθεί θετικά σε μια πρόκληση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε εισηγηθεί την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως θεωρείται δεδομένο ότι θα προσκληθεί η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει το βάρος του στην επίτευξη μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα αποφύγει το άνοιγμα ενός άλλου κεφαλαίου αντιπαράθεσης που αφορά στη σύνθεση στη διεθνή διάσκεψη. Γιατί θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε μια πρόκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χθες πως η Ελλάδα θεωρεί αυτονόητη τη συμμετοχή της Κύπρου σε ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη μεσογειακών χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε δε ότι έχουν, μέχρι στιγμής, γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και η ελληνική πλευρά «περιμένει να δει το οριστικό, αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας και να τοποθετηθεί».

Η κατάσταση στην περιοχή και κινήσεις που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες θα είναι στο επίκεντρο μίνι τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν από κοινού Σαρλ Μισέλ και Άνγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!