Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Σκάϊ]: Αφγανιστάν-ΓΓ ΟΗΕ: Έκκληση για βοήθεια στη χώρα και στις γυναίκες
[Σκάϊ]: Αφγανιστάν-ΓΓ ΟΗΕ: Έκκληση για βοήθεια στη χώρα και στις γυναίκες

[Σκάϊ]: Αφγανιστάν-ΓΓ ΟΗΕ: Έκκληση για βοήθεια στη χώρα και στις γυναίκες

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Γκουτέρες επέμεινε στην «ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν — περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση για το Αφγανιστάν, κατά την έναρξη μιας υπουργικής συνόδου που θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 600 εκατ. δολάρια βοήθειας, αλλά και να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματα των Αφγανών που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν χρειάζονται ένα σωσίβιο» προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι ίσως «η πιο επικίνδυνη ώρα» γι΄αυτούς έπειτα από δεκαετίες πολέμου, πόνου και ανασφάλειας, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο λαός του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει την πτώση μια ολόκληρης χώρας — όλα μαζί».

Ο ΓΓ μετέβη στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη όπου δεκάδες υπουργοί χωρών δωρητών –με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά– αναμένεται να διαδεχθούν ο ένας τον άλλον στο βήμα προκειμένου να υποσχεθούν τη βοήθειά τους στη χώρα, η οποία διοικείται τώρα από τους Ταλιμπάν έπειτα από έναν μακρύ πόλεμο επανακατάκτησης εναντίον ενός καθεστώτος που στηρίχθηκε επί 20 χρόνια από τη διεθνή κοινότητα.

Σε μια οικονομία υπό κατάρρευση ήρθε να προστεθεί μια σοβαρή ξηρασία και η πανδημία της Covid-19, υπενθύμισε ο Γκουτέρες, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται 606 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες 11 εκατ. Αφγανών, σε σύνολο 38 εκατ. κατοίκων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΣΚΑΪ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!