Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: Βρυξέλλες: Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ
[Reader]: Βρυξέλλες: Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ

[Reader]: Βρυξέλλες: Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ

Οι συζητήσεις αυτές είναι κυρίως τεχνικού περιεχομένου και συμμετέχουν οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των χωρών.

Μακρύς ο δρόμος της αποκλιμάκωσης ως τις διερευνητικές

Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όμως, είναι μακρύς, με ορίζοντα τις διερευνητικές επαφές . Το Reader.gr παρουσιάζει τον παρασκηνιακό ρόλο της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως εξηγούσε στο Reader.gr κεντρική διπλωματική πηγή, σημαίνοντα ρόλο στην αποκλιμάκωση διααδραμάτισε η Γερμανία. Μέχρι και χθες, η Τουρκία εμφανιζόταν ανοικτή σε νέα επέκταση της Navtex, προσεγγίζοντας έτι περαιτέρω το Καστελόριζο. Τα μηνύματα που έφταναν στο Βερολίνο από την Άγκυρα ήταν άκρως ανησυχητικά, εξ ου και οι πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση συστηματοποιήθηκαν, παραπέμποντας και στις δυνητικές κυρώσεις από την Ε.Ε., για τις οποίες όλο και περισσότερα κράτη-μέλη έπαιρναν θέση.

Το Βερολίνο γνώριζε ότι το κλίμα βαραίνει για την Τουρκία και χρησιμοποίησε ακριβώς αυτό ως μοχλό πίεσης, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος και αρκετών άλλων δυνάμεων, ευρωπαϊκών τε και λοιπών. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η απόφαση του Μαικ Πομπέο να αλλάξει το πρόγραμμα του και να μεταβεί στην Κύπρο το βράδυ του Σαββάτου, κομίζοντας στον Νίκο Αναστασιάδη την πληροφορία ότι οι Τούρκοι δεν θα ανανεώσουν τη ναυτική οδηγία.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί η συνέχεια. Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, αυτό ήταν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, προκειμένου να είναι νοητή η επιστροφή στις διερευνητικές επαφές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!