Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: Τουρκία: Ακάρ και Ερντογάν «απογυμνώνουν» από αρμοδιότητες το ΓΕΣ και τις μεταθέτουν στο υπουργείο Άμυνας
[Reader]: Τουρκία: Ακάρ και Ερντογάν «απογυμνώνουν» από αρμοδιότητες το ΓΕΣ και τις μεταθέτουν στο υπουργείο Άμυνας

[Reader]: Τουρκία: Ακάρ και Ερντογάν «απογυμνώνουν» από αρμοδιότητες το ΓΕΣ και τις μεταθέτουν στο υπουργείο Άμυνας

Αρκετές από τις εξουσίες των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Μάλιστα με το νέο προεδρικό διάταγμα και νομοσχέδιο που ψηφίστηκαν την Παρασκευή στη Βουλή, το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό, χάνει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες.

Μάλιστα η συγκεκριμένη κατάσταση στον στρατό ώθησε τον Τούρκο αρθρογράφο, Μουγιεσέρ Γιλντίζ, να ρωτήσει σε άρθρο του για το OdaTV αν ο «αρχηγός του Γενικού Επιτελείου εκκαθαρίζεται;».

Ένα κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τροποποίησε αρκετά άρθρα του Κανονισμού Κινητών Ιδιοκτησιών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK), της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT).

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις πλέον, όπλα και οχήματα, τα οποία ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, μπορούν να παραδοθούν στην αστυνομία ή στις υπηρεσίες πληροφοριών έπειτα από έγκριση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης κατά τη διάρκεια δημόσιων γεγονότων, τα οποία θεωρούνται «απειλή της δημόσιας τάξης».

Εν τω μεταξύ, ένα νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνει μερικές τροποποιήσεις στον νόμο περί κινητοποίησης και πολέμου καθώς και στον νόμο περί προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Γιλντίζ ο νόμος περί κινητοποίησης και πολέμου, ο οποίος θεσπίστηκε το 1983 και παραμένει σε ισχύ, αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση για αν θα σταλούν Τούρκοι στρατιώτες στο εξωτερικό ή να επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις να εισέλθουν στην Τουρκία, ανήκει στον πρόεδρο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!