Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Reader]: Συναγερμός για χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα και τον ποταμό Κομψάτο
[Reader]: Συναγερμός για χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα και τον ποταμό Κομψάτο

[Reader]: Συναγερμός για χιλιάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Ισμαρίδα και τον ποταμό Κομψάτο

Πρόκειται κυρίως για κεφάλους, χέλια, πεταλούδες και μπλε καβούρια που εντοπίστηκαν στο ύψος του Οικισμού Μωσαϊκό, από μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με το kavalapost.gr .

Ισμαρίδα

Οι ειδικοί διαπίστωσαν το θάνατο μεγάλου αριθμού αλιευμάτων (κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια).

Κατά τη διάρκεια της μακροσκοπικής εξέτασης-νεκροτομής, διαπιστώθηκαν στα ψάρια ενδείξεις λοιμώδους νοσήματος (παρασίτωση, βακτηριακή ή άλλη λοίμωξη).

Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μακροσκοπικά αυξημένη θολότητα των νερών και αύξηση των αιωρουμένων σωματιδίων ενώ η θερμοκρασία των υδάτων ήταν επίσης αυξημένη.

Από το σύνολο των ευρημάτων διαπιστώθηκε πως ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε περιβαλλοντικά αίτια και ειδικότερα σε ασφυξία.

Οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου

Λίμνη Βιστωνίδα, ποταμός Κομψάτος

Προσβλήθηκαν μόνο είδη ψαριών που επιβιώνουν στα γλυκά νερά ενώ η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα

Ενδεχομένως, η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της Λίμνης Βιστωνίδας να προκάλεσε αύξηση της αλατότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!