Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Τα σενάρια για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
[Reader]: Τα σενάρια για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

[Reader]: Τα σενάρια για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο αναπτύσσει η Ελλάδα προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με Ιταλία και Αίγυπτο για oριοθέτηση ΑΟΖ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ενώ υπάρχουν διεργασίες και με την Αλβανία. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην Ιταλία, ως το πλέον εφικτό σενάριο για επίτευξη συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία, ενώ την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Το κάλο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα από το 1977 με την Ιταλία η οποία παραμένει στο συρτάρι. Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, εφόσον υπάρξει μιας μορφή πολιτική δήλωση από ελληνικής πλευράς που θα καλύπτει την Ιταλία, ότι δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα. Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια συμφωνία των δυο πλευρών.

Η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς στην περιοχή εμπλέκονται ακόμη η Τουρκία, η Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν πως εάν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας, αυτή θα αφορά τμηματική οριοθέτηση και όχι πλήρη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!