Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: Μπορούν τα ιγκλού να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να σώσουν τους πιγκουίνους;
[Reader]: Μπορούν τα ιγκλού να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να σώσουν τους πιγκουίνους;

[Reader]: Μπορούν τα ιγκλού να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να σώσουν τους πιγκουίνους;

Θα μπορούσαν κατασκευές – με διπλά ιγκλού πάνω και κάτω απο την επιφάνεια του νερού – να σώσουν τους πιγκουίνους και να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή; Αυτό προτείνει Ιρανός αρχιτέκτονας, που παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης ενός από τα είδη που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης τα επόμενα μόλις 80 χρόνια.

Τα σχέδια που παρουσίασε ο Sajjad Navidi αποτελούνται από ένα διπλό σύστημα, με ιγκλού τόσο στην επιφάνεια του νερού, όσο και κάτω από αυτή.

Τα υπέργεια ιγκλού θα αποτελέσουν ανθρώπινες κατασκευές, απολύτα κατάλληλες για να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τους πιγκουίνους και τα μικρά τους. Μάλιστα, τα ιγκλού αυτά θα κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τα ζώα από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα – κάτω από το νερό – μια ανεστραμμένη κατασκευή ιγκλού θα επιτρέπει, και μάλιστα με ενεργειακή αυτονομία, τη λειτουργία ενός συστήματος ψύξης ώστε να μην λιώνουν οι πάγοι.

Η υποθαλάσσια κατασκευή μοιάζει με ένα θαλάσσιο σφουγγάρι με τρύπες, σαν μικρούς κρατήρες, ενώ συνδέεται με ένα εκκρεμές, το οποίο όταν χτυπούν τα κύματα, παράγει ηλεκτρισμό που ψύχει, στη συνέχεια, τα κομμάτια του πάγου.

Το σχέδιο του Ιρανού αρχιτέκτονα, Sajjad Navidi, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ωστόσο, ο δημιουργός του εκφράζει τη βεβαιότητα πως αυτά τα διπλά ιγκλού θα μπορούσαν να λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των πάγων που λιώνουν, παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές καταφύγιο για την αναπαραγωγή των πιγκουίνων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!