Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Reader]: Μενδώνη: Δε χρησιμοποιήσαμε τσιμέντο στην Ακρόπολη
[Reader]: Μενδώνη: Δε χρησιμοποιήσαμε τσιμέντο στην Ακρόπολη

[Reader]: Μενδώνη: Δε χρησιμοποιήσαμε τσιμέντο στην Ακρόπολη

Σύμφωνα με την υπουργό, στην Ακρόπολη δεν χρησιμοποιήθηκε τσιμέντο αλλά τεχνητός λίθος, ο οποίος πέραν του ότι διευκολύνει την πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, προστατεύει και τον ιερό βράχο.

«Οι διάδρομοι με σκυρόδεμα πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 για τους επισκέπτες. Υπάρχει επισκευαστική φάση με σκυρόδεμα και τσιμέντο το 1978. Αυτό έγινε για να διευκολυνθεί ο επισκέπτης, όχι τα ΑΜΕΑ, εξαιτίας της ολισθηρότητας του βράχου. Αυτά τα τσιμέντα εφθάρησαν, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή ατυχήματα» είπε η κυρία Μενδώνη μιλώντας στο Mega.

«Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεων, με βάση τη μελέτη του Μανώλη Κορρέ, μελετώντας το θέμα των διαδρομών, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις. Σήμερα κατασκευάζονται αυτές οι διαδρομές, οι οποίες δεν είναι από τσιμέντο. Είναι ένας τεχνητός λίθος. Αυτός χρησιμοποιείται και για την αναστήλωση των μνημείων. Έχει περιεκτικότητα 12% τσιμέντο. Είναι υλικό διεθνώς αναγνωρισμένο και χρησιμοποιείται στις αναστηλώσεις πλήθους μνημείων. Ο τεχνητός λίθος επιστρώνεται επί των παλαιών διαδρομών, διευκολύνει όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα την προσβασιμότητα στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως για τα ΑΜΕΑ. Αυτό που γίνεται προστατεύει τον βράχο. Τις προηγούμενες δεκαετίες, με το πάτημα των εκατομμυρίων επισκεπτών, λεπτομέρειες και λαξεύματα επί του βράχου αλλοιώθηκαν και σχεδόν χάνονται» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αισθητικό αποτέλεσμα της παρέμβασης στην Ακρόπολη, η υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων έτσι όπως την αντιλαμβανόταν ο αρχαίος άνθρωπος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!