Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Ο μακρύς δρόμος της αποκλιμάκωσης ως τις διερευνητικές – Ο παρασκηνιακός ρόλος της Γερμανίας
[Reader]: Ο μακρύς δρόμος της αποκλιμάκωσης ως τις διερευνητικές – Ο παρασκηνιακός ρόλος της Γερμανίας

[Reader]: Ο μακρύς δρόμος της αποκλιμάκωσης ως τις διερευνητικές – Ο παρασκηνιακός ρόλος της Γερμανίας

Η απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη Navtex για το Oruc Reis βρήκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν την ομιλία του στο Βελλίδειο. Μια ομιλία, κατά την οποία, ο ίδιος έστειλε τα μηνύματα που ήρθε στην Άγκυρα, αλλά δεν ανέβασε τους τόνους ιδιαιτέρως, ούτε επιτέθηκε προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης, ήταν μια πάγια στρατηγική του να μην ανεβάζει ρητορικά τους τόνους και να μην ανοίγει ένα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα με τη γείτονα, από το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή.

Όπως εξηγούσε στο Reader.gr κεντρική διπλωματική πηγή, σημαίνοντα ρόλο στην αποκλιμάκωση διααδραμάτισε η Γερμανία. Μέχρι και χθες, η Τουρκία εμφανιζόταν ανοικτή σε νέα επέκταση της Navtex, προσεγγίζοντας έτι περαιτέρω το Καστελόριζο. Τα μηνύματα που έφταναν στο Βερολίνο από την Άγκυρα ήταν άκρως ανησυχητικά, εξ ου και οι πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση συστηματοποιήθηκαν, παραπέμποντας και στις δυνητικές κυρώσεις από την Ε.Ε., για τις οποίες όλο και περισσότερα κράτη-μέλη έπαιρναν θέση. Το Βερολίνο γνώριζε ότι το κλίμα βαραίνει για την Τουρκία και χρησιμοποίησε ακριβώς αυτό ως μοχλό πίεσης, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος και αρκετών άλλων δυνάμεων, ευρωπαϊκών τε και λοιπών. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η απόφαση του Μαικ Πομπέο να αλλάξει το πρόγραμμα του και να μεταβεί στην Κύπρο το βράδυ του Σαββάτου, κομίζοντας στον Νίκο Αναστασιάδη την πληροφορία ότι οι Τούρκοι δεν θα ανανεώσουν τη ναυτική οδηγία.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί η συνέχεια. Όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, αυτό ήταν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα, προκειμένου να είναι νοητή η επιστροφή στις διερευνητικές επαφές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!