Τρίτη, 20 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Reader]: Λάρισα: Πολύ μεγάλες ζημιές σε ορισμένα σεισμόπληκτα μνημεία
[Reader]: Λάρισα: Πολύ μεγάλες ζημιές σε ορισμένα σεισμόπληκτα μνημεία

[Reader]: Λάρισα: Πολύ μεγάλες ζημιές σε ορισμένα σεισμόπληκτα μνημεία

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα κλιμάκια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν αυτοψίες στις 5 και 6 Μαρτίου, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης της Εφορείας, Σταυρούλας Σδρόλια.

«Από την πρώτη ώρα, μετά τη διπλή σεισμική ακολουθία κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τους οικείους μητροπολίτες Ελασσώνος και Λαρίσης και Τυρνάβου, λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στα μνημεία, ώστε να ληφθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των κτιρίων, και παράλληλα να δρομολογηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εκθέσεις και οι μελέτες αποκατάστασής τους. Οι ζημίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να είναι αναστρέψιμες», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, μετά από την επιτόπια καταγραφή της κατάστασης των μνημείων, κυρίως των ναών, από κλιμάκια αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, οι ζημιές που προκλήθηκαν, από τη διπλή σεισμική ακολουθία, έχουν ως εξής:

«Το κτίριο του μνημείου Γενί Τζαμί, στη Λάρισα, παρουσιάζει διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σημειώθηκαν πτώσεις κεράμων και επιχρισμάτων, ενώ στο μιναρέ παρατηρείται ρηγμάτωση περιμετρικά, στο ύψος της στέψης της τοιχοποιίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!