Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Reader]: Ηλίας Ζέγγελης στο Reader.gr: «Η μοντέρνα αρχιτεκτονική καταστρέφει τις πόλεις»
[Reader]: Ηλίας Ζέγγελης στο Reader.gr: «Η μοντέρνα αρχιτεκτονική καταστρέφει τις πόλεις»

[Reader]: Ηλίας Ζέγγελης στο Reader.gr: «Η μοντέρνα αρχιτεκτονική καταστρέφει τις πόλεις»

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν ο Ηλίας Ζέγγελης αποφασίζει να αφήσει την Ελλάδα, για να σπουδάσει αρχιτεκτονική σε μια από τις καλύτερες σχολές του κόσμου, την AA (Architectural Association School of Architecture) της Μεγάλης Βρετανίας.

Μόλις δυο χρόνια μετά την αποφοίτησή του επανέρχεται στη σχολή, αυτή τη φορά ζητώντας να διδάξει. Οι υπεύθυνοι τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, αλλά τελικά κατορθώνει να πάρει τη θέση του καθηγητή, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και έργα μέσω του γραφείου του.

Μετά από λίγα χρόνια, ο νεαρός αρχιτέκτονας εγκαταλείπει τη συχνή ανάληψη έργων. Απεναντίας, δίνει βαρύτητα στη διδασκαλία, περνώντας από σημαντικά πανεπιστήμια όπως το Columbia, το Princeton, το UCLA κ.ά.

Ο Ηλίας Ζέγγελης μετατρέπεται σε μέντορα πολλών νέων ανθρώπων προσπαθώντας να τους εμφυσήσει αγάπη για τον άνθρωπο, τη φύση και την πόλη. Ανάμεσά τους και πολύ σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως ο Ρεμ Κούλχαας και η μακαρίτισσα Ζάχα Χαντίντ. Μάλιστα, με πολλούς θα συνεργαστεί και επαγγελματικά, βοηθώντας να αναδειχθεί το ταλέντο τους.

Exodus

Πού γεννηθήκατε;
Εδώ, στην Αθήνα όπου έμεινα μέχρι να αποφοιτήσω από το γυμνάσιο. Στη συνέχεια, πήγα στην Αγγλία για σπουδές, αλλά παρέμεινα για τριάντα χρόνια. Πάντα όμως, μου άρεσε η ζωή στην Αθήνα. Το Λονδίνο είναι πολύ κουραστικό. Έχει χάσει την ατμόσφαιρα και την αιχμή που είχε σαν πιο «άγρια» πόλη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!