Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Reader]: Γιατί απαγορεύτηκε η πορεία του Πολυτεχνείου- Τα νομικά επιχειρήματα του Μαξίμου 
[Reader]: Γιατί απαγορεύτηκε η πορεία του Πολυτεχνείου- Τα νομικά επιχειρήματα του Μαξίμου 

[Reader]: Γιατί απαγορεύτηκε η πορεία του Πολυτεχνείου- Τα νομικά επιχειρήματα του Μαξίμου 

Ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι η προαναγγελθείσα εδώ και μέρες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου με αιτιολογημένη απόφαση της Αστυνομίας θα προκαλούσε αντιδράσεις και οξεία πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 είχαν διαμηνύσει ότι θα συμμετάσχουν σε μια ιδιότυπη πορεία για την επέτειο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόματα ανέβασε τους τόνους με αναφορές για δημοκρατική εκτροπή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αναφέρουν ότι η αστυνομική απαγόρευση ήταν ο μόνος τρόπος να πάρει σάρκα και οστά η απαγόρευση της πορείας, ενώ αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπεραμύνονται της συνταγματικότητας της απόφασης. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος συνάθροισης για λόγους δημόσιας ασφάλειας, «στους οποίους αυτονοήτως περιλαμβάνεται η δημόσια υγεία». Μάλιστα, από την κυβέρνηση επικαλούνται προς τούτο τη δυνατότητα που προβλέπεται τόσο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 11 παρ. 2), όσο και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 52 παρ. 1).

Ως προς το σκέλος της Δημόσιας Υγείας, μάλιστα, προβλέπεται και η δυνατότητα απαγόρευσης συναθροίσεων-που επιτρέπονταν με βάση την ΚΥΑ του lockdown-για λόγους προστασίας της, κατόπιν γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, όπως διαμηνύουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ομόφωνη γνώμη της επιτροπής για καθολική απαγόρευση συναθροίσεων την περίοδο του lockdown, κάτι που προφανώς θα ανταποκρινόταν και σε περίπτωση παρελάσεων ή αντίστοιχων συναθροίσεων, ανεξαρτήτως αφορμής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!