Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Reader]: DW: Αυτές είναι οι κυρώσεις που εξετάζει η Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας
[Reader]: DW: Αυτές είναι οι κυρώσεις που εξετάζει η Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας

[Reader]: DW: Αυτές είναι οι κυρώσεις που εξετάζει η Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας

Σύμφωνα με το DW , οι ευρωβουλευτές στιε Βρυξέλλες ετοιμάζουν μία λίστα με πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις αξιώσεις της Άγκυρας για έρευνες φυσικού αερίου και να την περιορίσουν στα χωρικά της ύδατα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθουν την απειλή και έχουν και οι δύο εργαστεί προς την κατεύθυνση να ωθήσουν την ΄Ένωση να υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας.

Στα τέλη Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έβλεπαν άλλη επιλογή από τον σχεδιασμό μίας λίστας με συγκεκριμένες κυρώσεις. Μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «μπορούσαν» να πάρουν μία απόφαση στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει

Προς το παρόν η Ε.Ε. παραμένει επιφυλακτική. Ο Μπορέλ συνεχίζει να διαπραγματεύεται παράλληλα και με την Τουρκία, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης, ενώ η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αυτή την εποχή στην εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά έχει βρει μικρή ανταπόκριση.

Μία λίστα πιθανών κυρώσεων έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Κυρός ανησυχούν μήπως κάτι τέτοιο καθυστερήσει και έχουν ήδη προσπαθήσει να αναζωπυρώσουν τη διαδικασία.

Μάλιστα και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι θα συμφωνήσουν για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας , για την οποία η λίστα έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο έγκριση, μόνο εφόσον συμβεί κάτι αντίστοιχο και προς την Άγκυρα. Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο με ομόφωνη έγκριση και έτσι τα κράτη-μέλη μπορούν μονομερώς να μπλοκάρουν μία τέτοια κίνηση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: READER

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!