Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ζωγράφιζε καρδιές, πήδηξε από τη γέφυρα του Μπρούκλιν
[Protagon]: Ζωγράφιζε καρδιές, πήδηξε από τη γέφυρα του Μπρούκλιν

[Protagon]: Ζωγράφιζε καρδιές, πήδηξε από τη γέφυρα του Μπρούκλιν

Ολες οι μεγαλουπόλεις της Γης έχουν τους μποέμ τους, όσο μακριά και αν βρίσκονται αυτές από το Παρίσι, όσο και αν εκείνοι δεν σκαμπάζουν γρυ γαλλικά. Είναι μάλλον υπερευαίσθητοι άνθρωποι, με καλλιτεχνικές τάσεις, εύθραυστοι περισσότερο παρά επικίνδυνοι για τους άλλους, τους πολλούς, τους συνηθισμένους. Αν η κατά τόπους δημοκρατία τηρεί τα στοιχειώδη όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα, οι μποέμ δεν κινδυνεύουν από τη νόμιμη βία – η παράνομη, βέβαια, είναι άλλη υπόθεση όπως θα δείξει και η ιστορία μας.

Οπωσδήποτε τέτοιοι τύποι δεν αντέχουν τον ρυθμό της αστικής ζωής, κουτσοβολεύονται όμως στο περιθώριο που η ίδια η απρόσωπη και θορυβώδης κοσμοπλημμύρα αφήνει στον οιονδήποτε για να κοντοσταθεί, να αποτραβηχτεί και ίσως να βρει τον τρόπο να χαλαρώσει. Αυτές τις στιγμές της ρωγμής οι μποέμ τις κάνουν παγωμένο χρόνο, τις μετατρέπουν σε ολόκληρο βίο, έτσι νιώθουν συγχρόνως και αποσυνάγωγοι και βασιλιάδες.

Με αυτό το δώρο που χαρίζει στον εκκεντρικό άνθρωπο μόνο η αστικοποίηση έπαιξε και ο νεοϋορκέζος ζωγράφος και «καλλιτέχνης του δρόμου» Χας Χάλπερ. Το 2014 μάλιστα βρήκε τον τρόπο να ανταποδώσει στην τεράστια πόλη και στην ανθρωπομάζα της τη χάρη που του έκαναν: άρχισε να σχεδιάζει με κιμωλία καρδιές εδώ και εκεί στα πεζοδρόμια του Μανχάταν.

Για αυτές τις καρδιές του επί των πεζοδρομίων, τις προορισμένες να σβήσουν από τις αδιάφορες σόλες και τα βρομόνερα, ο Χάλπερ υπερηφανευόταν, έλεγε ότι είναι μαγικές, επειδή «όταν έχεις τις μαύρες σου, τις κοιτάς και σου φτιάχνουν το κέφι», αλλά και επειδή «όταν είσαι στα επάνω σου, τις κοιτάς και σε κάνουν να νιώθεις ακόμη καλύτερα, υπέροχα».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!