Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Ξεπουλάει αριστουργήματα το Metropolitan Museum of Art!
[Protagon]: Ξεπουλάει αριστουργήματα το Metropolitan Museum of Art!

[Protagon]: Ξεπουλάει αριστουργήματα το Metropolitan Museum of Art!

Οι υπεύθυνοι της διοίκησης του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art / Met) σκέφτονται να πουλήσουν μερικά από τα αριστουργήματά του για να κλείσουν «τρύπα» 150 εκατ. δολαρίων που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

Ναι, ακόμη και το περίφημο μουσείο που βρίσκεται στην Πέμπτη Λεωφόρο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα οικονομικά θύματα της πανδημίας – και δεν είναι το μόνο στον χώρο του πολιτισμού, αφού η πανδημία έπληξε σκληρά εκατοντάδες διάσημα ιδρύματα παγκοσμίως.

Το Met αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του τον περασμένο Μάρτιο, όταν «κλειδώθηκε» ολόκληρη η Νέα Υόρκη εξαιτίας της πανδημίας. Ανοιξε και πάλι στις 29 Αυγούστου, ωστόσο οι επισκέψεις ήταν περιορισμένες στο 25% της χωρητικότητάς του. Ελλείψει ικανοποιητικών εσόδων, το βαρύ εργασιακό κόστος (το Met απασχολεί 2.200 υπαλλήλους) συνετέλεσε ώστε να συσσωρευτούν χρέη. Μόνη λύση, λοιπόν, φαντάζει πλέον το ξεπούλημα.

Η διαδικασία «αποχώρησης» έργων, δηλαδή της μόνιμης απομάκρυνσής τους από τις συλλογές, μέχρι στιγμής χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την αγορά νέων κομματιών, ωστόσο τώρα αυτός ο επαγγελματικός όρος λαμβάνει καινούργιο νόημα για το Met αλλά και για άλλα μουσεία.

«Μάλιστα, το σκεφτόμαστε» παραδέχεται ο Μαξ Χόλεϊν, διευθυντής του Met, μιλώντας στους New York Times. «Η κατάσταση είναι γεμάτη απρόοπτα, έτσι πρέπει να εξετάζουμε κάθε επιλογή που έχουμε». Ηδη υπάρχουν επαφές και εξελίσσονται διαπραγματεύσεις με ιδιώτες συλλέκτες και με οίκους δημοπρασιών, ενώ συγχρόνως οι επιμελητές ψάχνουν στις αποθήκες του μουσείου «εμπόρευμα» που θα αποχωριστούν με πόνο ψυχής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!