Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Και ξαφνικά στο τραπέζι η… Χάγη από τους Τούρκους
[Protagon]: Και ξαφνικά στο τραπέζι η… Χάγη από τους Τούρκους

[Protagon]: Και ξαφνικά στο τραπέζι η… Χάγη από τους Τούρκους

Είμαστε σε συζήτήσεις με την Τουρκία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία», έλεγε το περασμένο φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ξαφνικά σε μία πλήρη μεταστροφή της πάγιας στάσης της να μη μιλά -αλλά και ούτε να ακούει για Χάγη- η Αγκυρα άνοιξε «παράθυρο» κοινής προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.

Αν η Αθήνα τηρήσει την ίδια φιλοσοφία και τις αρχές διαβούλευσης, όπως έκανε στις συμφωνίες της για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να οδηγηθούν στα διεθνή δικαστήρια οι διαφορές που αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ευθύνης και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στη γείτονα, Μανώλης Κωστίδης .

Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», στην Τουρκία θεωρούν πως οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών ευθύνης, δείχνουν ότι «η Αθήνα έχει μετατοπίσει έστω και λίγο τη στάση της στις αρχές που τηρούσε για τα θέματα αυτά». Συγκεκριμένα, οι ερμηνείες που δόθηκαν στις συμφωνίες αυτές, σε θέματα όπως η επήρεια των νησιών, αλλά και η μέση γραμμή, αναλύονται με προσοχή από την Αγκυρα.

Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα καθίσει στο τραπέζι με την Αγκυρα με τις ίδιες αρχές και την ίδια φιλοσοφία, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να διαβουλευτεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!