Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Βενιζέλος για την Αγία Σοφία: Βάναυση συμβολική πρόκληση, θέτει εκτός Δύσης την Τουρκία
[Protagon]: Βενιζέλος για την Αγία Σοφία: Βάναυση συμβολική πρόκληση, θέτει εκτός Δύσης την Τουρκία

[Protagon]: Βενιζέλος για την Αγία Σοφία: Βάναυση συμβολική πρόκληση, θέτει εκτός Δύσης την Τουρκία

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος συμβολίζει, με τον πιο ακραίο τρόπο, τη στρατηγική επιλογή του προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης, τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος που κάνει λόγο για μια «βάναυση συμβολική πρόκληση» από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει ακόμη ότι η επιλογή του Ερντογάν τοποθετεί την Τουρκία «όχι απλώς εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού, αλλά εκτός των ορίων της Δύσης ως ιστορικής και στρατηγικής οντότητας».

Οπως σημειώνει: «Εως τώρα η Τουρκία διεκδικούσε μια επαμφοτερίζουσα θέση, διεκδικούσε τον “εξαιρετισμό” και την ιδιαιτερότητά της σε σχέση με τη Δύση, ήθελε όμως να τονίζει τη θέση της ως μέλος του ΝΑΤΟ, να διεκδικεί μια μορφή σχέσης με την ΕΕ, να δίνει μεγάλη σημασία στη σχέση της με τις ΗΠΑ ιδίως με το στιλ του κ. Τραμπ.

» Τώρα μια βάναυση συμβολική πρόκληση μπορεί να σηματοδοτήσει τη ρήξη που δεν προκάλεσε η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη και η καμπύλη της σχέσης της με τη Ρωσία».

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η υπέρβαση των συνταγματικών ορίων του κεμαλισμού, δηλαδή των βάσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και οι ιδεολογικές, πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις της υπέρβασης αυτής στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι προφανείς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!