Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: UNESCO: Σημαντική απόφαση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
[Protagon]: UNESCO: Σημαντική απόφαση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

[Protagon]: UNESCO: Σημαντική απόφαση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το νόμιμο και δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να ζητεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναγνωρίζει με ομόφωνη Απόφασή της η 22η Σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP), οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στο Παρίσι.

Μάλιστα, η Απόφαση καταρρίπτει την πάγια θέση του Λονδίνου ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο, αναγνωρίζει το θέμα ως διακυβερνητικό και καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συνομιλήσει με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η Επιτροπή για πρώτη φορά φέτος, πέραν της Σύστασης (Recommentation), την οποία παγίως υιοθετεί για το θέμα, ψήφισε ομόφωνα ένα επιπλέον κείμενο που είναι Απόφαση (Decision 22 COM 17), αποκλειστικά στοχευμένη στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Στην ημερήσια διάταξη από το 1984»

«Το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τίθεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης (ICPRCP), από το 1984, όταν ετέθη για πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη, ως σήμερα» επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. «Στην 22η Σύνοδο» συνέχισε η Υπουργός Πολιτισμού, «η Ελλάδα πέτυχε παράλληλα με την έκδοση της Σύστασης -στην οποία γίνεται αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο- την έκδοση, για πρώτη φορά, Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής που αφορά ειδικά στο θέμα της επιστροφής των Παρθενωνείων Γλυπτών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!