Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Protagon]: Θεοδωρίδου: Νέο φύλλο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca
[Protagon]: Θεοδωρίδου: Νέο φύλλο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca

[Protagon]: Θεοδωρίδου: Νέο φύλλο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέες συστάσεις προς τους γιατρούς, μέσω του φύλλου οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca, εξέδωσαν οι αρμόδιοι φορείς της Ευρώπης, τις οποίες υιοθετεί και η χώρα μας.

Με αφορμή τις περιπτώσεις πιθανών παρενεργειών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. ότι κατ’ αρχάς πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο, το οποίο δεν είναι ακόμη σαφές εάν όντως προκαλεί το πρόβλημα των θρομβώσεων. Εξήγησε μάλιστα ότι έχουν καταγραφεί 28 περιστατικά σε 17 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Αλλωστε, όπως εξήγησε, οι κλινικές μελέτες και οι σχετικές καταγραφές συνεχίζονται.

Παρ’ όλα αυτά, τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνεργασία με την AstraZeneca, πρόσθεσαν νέες οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι νέες οδηγίες

Συγκεκριμένα, τα αρμόδια όργανα πρόσθεσαν στο φύλλο οδηγιών μια ιδιαίτερη επισήμανση και αναγράφονται πλέον λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για ένα ενδεχόμενο συμβάν θρομβώσεων.

Οπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται έπειτα από περίπου 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ύποπτα είναι:

  • Εντονο θωρακικό άλγος
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κεφαλαλγία

Μηχανισμός πρόκλησης

Επιστήμονες εικάζουν ότι αντισώματα επιτίθενται σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα αυτά να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν θρόμβους και θρομβοπενία. Αρα, υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!