Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Protagon]: Στο φως ο «θησαυρός» του υπουργείου Εξωτερικών για το ‘21
[Protagon]: Στο φως ο «θησαυρός» του υπουργείου Εξωτερικών για το ‘21

[Protagon]: Στο φως ο «θησαυρός» του υπουργείου Εξωτερικών για το ‘21

Ποιος ήταν ο πρώτος έλληνας υπουργός Εξωτερικών; (Ο Φαναριώτης Θεόδωρος Νέγρης) Γνωρίζετε ότι υπήρχε Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1829 που προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα τελούσε υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης, προς την οποία θα κατέβαλε 1.500.000 γρόσια; (σσ: Δεν εφαρμόστηκεποτέ) Ποια ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος; (Η Αϊτή)

Ενας ολόκληρος κόσμος, αυτός της διπλωματίας, των Συνθηκών και των Πρωτοκόλλων, των αναγνωρίσεων αλλά και των θεσμικών προσώπων που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εδραίωση της ανεξαρτησίας των Ελλήνων, το 1821, ξεδιπλώνεται στην έκθεση «H Ελλάδα Ελεύθερη», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου και για ένα μήνα.

Φεβρουάριος 1829. Ο αντιπρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα κόμης Μάριο Μπούλγκαρι συγχαίρει τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Σπυρίδωνα Τρικούπη

Περισσότερα από 200 έγγραφα απαρτίζουν έναν μικρό θησαυρό – προϊόν ενιαύσιας έρευνας σε ένα πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο, με ελάχιστες βιβλιογραφικές αναφορές. Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Πολυδωράκης, παρουσιάζεται πρώτη φορά – με φυσική παρουσία – στην Αθήνα. Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την παρουσίασή της τον περασμένο Μάρτιο, ο ιός και η πανδημία άλλαξαν εντούτοις τα σχέδια. Στο μεσοδιάστημα τα έγγραφα ταξίδεψαν στο εξωτερικό, στη Μελβούρνη και στο Περθ της Αυστραλίας, στη Σαγκάη και στο Αλγέρι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!