Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας για τη νέα MDCA
[Protagon]: Στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας για τη νέα MDCA

[Protagon]: Στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας για τη νέα MDCA

Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA).

Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Νϊκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, ενώ θα συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδος-ΗΠΑ, ο οποίος για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2019 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία.

Οπως επιβεβαίωσε για τη νέα MDCA ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, «έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα».

Οι επαφές του υπουργού των Εξωτερικών, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας «κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Αφορά -τόνισε- την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και εταίρους, στο πλαίσιο τόσο της ΕΕ, αλλά βεβαίως και με τις ΗΠΑ».

Αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Αχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Οσοφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή – περιοχή όπου, όπως είπε, συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού».

Απεγκλωβισμοί πολιτών από το Αφγανιστάν

Ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι ο απεγκλωβισμός των ελλήνων πολιτών ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ενώ όσον αφορά τους αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Είμαστε όμως ακόμα σε επαφή μαζί τους, συμπλήρωσε, και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!