Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Στη βουλή η τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid
[Protagon]: Στη βουλή η τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid

[Protagon]: Στη βουλή η τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της Covid

Το θεσμικό πλαίσιο για την χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εισάγει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή.

Η χορήγησή τους προορίζεται για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας, και οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται από την επιστημονική γνώμη της Επιτροπής Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η δαπάνη θα καλύπτεται από το Δημόσιο.

Η χορήγηση της θεραπείας αφορά μόνο τα πρώτα στάδια της νόσησης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δίνεται σε ασθενείς που νοσούν βαριά ή βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε εξηγήσει πως οι κλινικές δοκιμές του περασμένου Αυγούστου, έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες έχουν θετικά αποτελέσματα και πως το υπουργείο οφείλει να έχει έτοιμο το πλαίσιο για την προμήθεια τους, όταν αυτές λάβουν τελική έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται μετά την οικονομική συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) με τις εταιρείες Lilly (εδώ ) και Regeneron (εδώ ). Ωστόσο, δεν θα γίνει κάποια κεντρική προμήθεια από την ΕΕ, αλλά κάθε χώρα θα μπορεί να παραγγείλει όσες δόσεις κρίνει απαραίτητο.

Διευκρινίζεται ότι οι συγκεκριμένες θεραπείες χορηγούνται περισσότερους από εννέα μήνες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία, ενώ στις ΗΠΑ έχουν λάβει ειδική έγκριση χορήγησης πριν από περίπου ένα χρόνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!