Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Σουρανή – Καλίν: Αυτόπτες μάρτυρες μιας δύσκολης σχέσης
[Protagon]: Σουρανή – Καλίν: Αυτόπτες μάρτυρες μιας δύσκολης σχέσης

[Protagon]: Σουρανή – Καλίν: Αυτόπτες μάρτυρες μιας δύσκολης σχέσης

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είχε προγραμματιστεί να είναι ένα τετ-α-τετ των δύο ανδρών. Μόνοι μάρτυρες της συζήτησης τους θα ήταν οι δύο μεταφραστές, όπερ και θα έδινε στους δύο την ελευθερία κινήσεων να συζητήσουν πιο ανοιχτά, μετά από ενάμιση χρόνο ακραίας έντασης. Κι όμως, προς επιβεβαίωση του προϋπάρχοντος χάσματος εμπιστοσύνης, η τουρκική πλευρά ζήτησε την παρουσία του Ιμπραήμ Καλίν, του έμπιστου, αμερικανοσπουδαγμένου συμβούλου του Ερντογάν στην αίθουσα, εν είδει μεταφραστή. Κάπως έτσι, στην εξίσωση μπήκε και η διπλωματική σύμβουλος του Μητσοτάκη, η πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Πρόκειται για ένα ντουέτο που, έστω και από τα παρασκήνια, πρωταγωνιστεί στην ελληνο-τουρκική κρίση του τελευταίου έτους. Ο Καλίν, καίτοι το παρουσιαστικό του παραπέμπει στην βαθιά Ανατολία, έχει αμερικανικό υπόβαθρο, μιλά εξαιρετικά Αγγλικά και ανήκει στη σφαίρα των πολύ στενών συνεργατών του Ερντογάν. Δεν έχει πάντα την ίδια προσέγγιση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θεωρείται «γεράκι», ενώ η παρουσία του σε διαδικασίες, όπως ο πρώτος γύρος των διερευνητικών μετά από χρόνια τον περασμένο Μάρτιο, είναι η σφραγίδα του τουρκικού «παλατιού» για τη θωράκιση μιας διαδικασίας. Ο Καλίν είναι τα μάτια και τα αυτιά του Ερντογάν.

Από την άλλη, η Σουρανή είναι επίσης ένα πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη. Διπλωμάτης καριέρας, με θητεία σε καίριες πρεσβείες, αλλά και στη διεύθυνση Α4 (Διεύθυνση Τουρκίας) του υπουργείου Εξωτερικών, βρέθηκε στο Μαξίμου τον Ιανουάριο του 2020, διαδεχόμενη την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία βρέθηκε σε θέση πρέσβεως στην Ουάσιγκτον.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!