Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Protagon]: Ο Σόιμπλε επιμένει: Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία
[Protagon]: Ο Σόιμπλε επιμένει: Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία

[Protagon]: Ο Σόιμπλε επιμένει: Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία

Αν η λιτότητα πρέπει να έχει πρόσωπο αυτό είναι το συνοφρυωμένο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του ανθρώπου που επί οκτώ χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και σήμερα είναι πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, του γερμανικού κοινοβουλίου. Του ανθρώπου που ενώ όλοι ζητούν δημοσιονομική χαλάρωση, ρευστότητα, επενδύσεις και ελλείμματα για να βγει η Ευρώπη από την ύφεση της Covid-19, αυτός υπενθυμίζει ότι η ηρεμία της Γηραιάς Ηπείρου απαιτεί επιστροφή στην… κανονικότητα της λιτότητας!

Σε άρθρο-παρέμβασή του στους Financial Times, o 79χρονος πια χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν έχει καμία διάθεση να κρυφτεί. Ο τίτλος του κειμένου είναι ξεκάθαρος: «Η κοινωνική ηρεμία της Ευρώπης απαιτεί την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο Σόιμπλε παραδέχεται τη σημασία των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών σε περιόδους κρίσης για να στηριχθεί η οικονομία και να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, ωστόσο επισημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως στη συνέχεια πρέπει να αποπληρωθούν τα χρέη που δημιουργούνται.

Οπως παρατηρεί ο έμπειρος Γερμανός στο έγκυρο βρετανικό φύλλο, πολλές κυβερνήσεις επικεντρώνονται στο «εύκολο» κομμάτι του κεϊνσιανισμού που είναι ο δανεισμός για την κάλυψη των αναγκών, και στη συνέχεια αναβάλλουν την αποπληρωμή των χρεών τους. Αυτό όμως, σημειώνει ο ίδιος, οδηγεί σε συνεχή επέκταση του δημόσιου χρέους.

Και αργά ή γρήγορα, ο πληθωρισμός κάνει την εμφάνισή του απειλητικός, προειδοποεί ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί ξανά στον εμβληματικό Τζον Μέιναρντ Κέινς, λέγοντας ότι και ο τελευταίος θεώρησε κάποια στιγμή πως μια τέτοια κατάσταση είναι μεγάλη απειλή, κάνοντας λόγο ακόμη και για «ανατροπή της υπάρχουσας βάσης της κοινωνίας», όπως αναφέρεται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!