Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Σύνοδος Κορυφής: Αλλαξε αιφνιδιαστικά την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – πρώτα η συζήτηση για την Τουρκία
[Protagon]: Σύνοδος Κορυφής: Αλλαξε αιφνιδιαστικά την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – πρώτα η συζήτηση για την Τουρκία

[Protagon]: Σύνοδος Κορυφής: Αλλαξε αιφνιδιαστικά την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – πρώτα η συζήτηση για την Τουρκία

Μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όλοι γνώριζαν ότι το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα συζητείτο στο δείπνο των 27, κάπως σαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Ομως σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε πρώτο στο τραπέζι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναλυτές ανέφεραν πως η κίνηση του Μισέλ υπαγορεύτηκε από τον φόβο άσκησης βέτο από την Κύπρο στο πολυαναμενόμενο κείμενο των 27 κατά της Λευκορωσίας, αν προηγουμένως δεν είχε ικανοποιηθεί η Λευκωσία στο ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με βάση το πρόγραμμα, πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής θα ήταν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και μετά το θέμα της Λευκορωσίας, η οποία από τις 9 Αυγούστου και την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών ανησυχιών.

Ομως τελικά το ζήτημα της Τουρκίας ήρθε μπροστά. Οπως εξήγησε ο Ντέιβιντ Χέρτσενχορν του Politico, μετά τις διμερείς επαφές που είχε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Μισέλ αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει ομοφωνία σε ενέργειες κατά του Λουκασένκο, αν προηγουμένως δεν είχε συζητηθεί το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως δε αν δεν υπήρχε πρώτα μια ικανοποίηση της Κύπρου.εντωμένο σχοινί- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, φέρνοντας στο τραπέζι το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Τουρκίας και της Λεκορωσίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!