Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Σύμφωνο Ντράγκι-Μακρόν για άμυνα και μεταναστευτικό
[Protagon]: Σύμφωνο Ντράγκι-Μακρόν για άμυνα και μεταναστευτικό

[Protagon]: Σύμφωνο Ντράγκι-Μακρόν για άμυνα και μεταναστευτικό

Συνθήκη μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας για ενισχυμένη διμερή συνεργασία, ένα κείμενο εκτάσεως 13 σελίδων, θα υπογράψουν σύντομα οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι αντίστοιχα, ώστε να δημιουργήσουν μια «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο κρατών στον Πολιτισμό, στις Μεταφορές, στην Οικολογία αλλά και σε τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα όπως η Ασφάλεια.

Το πρότυπο της νέας γαλλοϊταλικής συνθήκης, λέει η Repubblica , είναι η γαλλοογερμανική συνθήκη που είχαν υπογράψει το 1963 ο Σαρλ ντε Γκολ με τον Κόνραντ Αντενάουερ και η οποία «επικαιροποιήθηκε» το 2019 από τον Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο της νέας συνθήκης είναι ήδη έτοιμο, εγκεκριμένο από τη γαλλική πλευρά, και αναμένεται να εξεταστεί λεπτομερώς και από την Ιταλία πριν από την τελική έγκρισή του. Οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί συζήτησαν το ζήτημα σε πρόσφατη συνάντησή τους, στις 2 Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία, και υποσχέθηκαν να υπάρξει ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του έτους.

Η ιδέα περί του συμφώνου γεννήθηκε το 2017 στη Σύνοδο Κορυφής της Λυών, όταν το συζήτησαν ο Μακρόν και Πάολο Τζεντιλόνι, συνοδευόμενοι από αρμόδιους για θέματα ΕΕ κυβερνητικούς παράγοντες των δύο χωρών. Το μεσοδιάστημα από τότε μέχρι σήμερα το κάλυψε ο θόρυβος από τα Κίτρινα Γελέκα, στη μία χώρα, και από τη δράση των «Πεντάστερων», στην άλλη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!