Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Protagon]: Συγχαρητήρια Bενιζέλου για το σύμφωνο Μητσοτάκη-Μακρόν – Τι σημειώνει για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής
[Protagon]: Συγχαρητήρια Bενιζέλου για το σύμφωνο Μητσοτάκη-Μακρόν – Τι σημειώνει για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

[Protagon]: Συγχαρητήρια Bενιζέλου για το σύμφωνο Μητσοτάκη-Μακρόν – Τι σημειώνει για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής

Με ανάρτησή του στο Facebook, o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη την κυβέρνηση για την υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου αμυντικής συνεργασίας, συνοδεύοντας τα συγχαρητήρια με μία επισήμανση για την ισχύ (και έκταση) της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής του άρθρου 2.

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος για να επισημάνει στη συνέχεια:

«Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη “διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

»Ομως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν “επικράτεια” στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα».

«Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής», καταλήγει στο σχόλιό του ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!