Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Σαπίζει στα ρηχά το τελευταίο από τα «τέρατα της Κασπίας»
[Protagon]: Σαπίζει στα ρηχά το τελευταίο από τα «τέρατα της Κασπίας»

[Protagon]: Σαπίζει στα ρηχά το τελευταίο από τα «τέρατα της Κασπίας»

«Ζει ο βασιλιάς γενικός γραμματέας;» – θα μπορούσε να ρωτήσει τον άνεμο της Κασπίας. Και ο βοριάς που κατεβαίνει άγριος από το Καζακστάν θα μπορούσε να του απαντήσει: «Δεν βαριέσαι, αδελφέ, καλή καρδιά…» Αλλά μιλάνε τα τέρατα; Δεν μιλάνε.

Τρομακτικών διαστάσεων βέβαια, διότι σχεδιάστηκε ακριβώς για να προκαλεί τρόμο (στους Αμερικανούς, υποτίθεται). Είχε μήκος 74 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και 8 κινητήρες τούρμπο, ενώ στις δόξες του (επί βασιλείας Λεονίντ Μπρέζνιεφ) ήταν εξοπλισμένο και με έξι πυραύλους που μπορούσαν να καταστρέψουν εχθρικά πλοία. Κινούμενο ανέπτυσσε ταχύτητα 550 χλμ. την ώρα. Και μέχρις εδώ, ας πούμε καλώς. Το πρόβλημά μας αρχίζει τώρα, αφού πρέπει να κατατάξουμε κάπου το κατασκεύασμα για το οποίο μιλάμε.

Τι ήταν; Θεριό που κείτονταν στη θάλασσα; Οχι, αφού υπερίπτατο αυτής. Ούτε και όχημα ξηράς ήταν, αφού και εκείνου υπερίπτατο. Σε χαμηλό ύψος φυσικά, λίγων μέτρων μόνο. Αρα, δεν ήταν καθαρό πτητικό μέσο, αεροπλάνο ας πούμε. Πάντως ήταν αμφίβιο. Οι Σοβιετικοί το είχαν ονομάσει «εκρανοπλάνο» και δεν τους ενδιέφερε η κατάταξή του, αλλά μονάχα να γίνεται η δουλειά για την οποία το είχαν μαστορέψει. Και αυτή ήταν πρωτίστως να μη συλλαμβάνεται από τα εχθρικά ραντάρ.

Η νεκρανάστασή του στο Ιντερνετ έγινε μέσω Instagram από κάποιον που ανακάλυψε το τελευταίο τεμάχιο του είδους του, και το φωτογράφισε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!