Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ρωσικές μπίζνες στα ερείπια τού λιμανιού της Βηρυτού
[Protagon]: Ρωσικές μπίζνες στα ερείπια τού λιμανιού της Βηρυτού

[Protagon]: Ρωσικές μπίζνες στα ερείπια τού λιμανιού της Βηρυτού

Η σκοτεινή υπόθεση της έκρηξης στο ντεπό του λιμένος της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου 2020, παραμένει ακόμη τραγωδία με 215 θύματα και χωρίς κανέναν φταίχτη. Οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις είναι πολλές και βαθιές, όμως η αλήθεια για τα αίτια, δηλαδή για το ποιος και για το γιατί, είναι προς το παρόν άπιαστο όνειρο – χειροπιαστή είναι μόνο η γραφειοκρατία με τις ντάνες των εγγράφων της.

Τα νεότερα από τον άλυτο γρίφο αφορούν κινήσεις διπλωματικής αβρότητας της Ρωσίας, η οποία έχει κατά νου το εμπορικό κέρδος που μπορεί να αντλήσει από την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πόλης, χωρίς να αδιαφορεί και για τα γεωστρατηγικά ωφελήματα – τουλάχιστον αυτή είναι η ερμηνεία που έδωσε το γαλλικό Μέσο Radio France Internationale , το οποίο τυγχάνει κρατικό, δηλαδή κυβερνητικός τηλεβόας που απηχεί όμως και τα πάγια συμφέροντα των Γάλλων στον Λίβανο (και κατ’ επέκτασιν στη Μέση Ανατολή).

Οι λιβανικές δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της έκρηξης απευθύνθηκαν στη διεθνή κοινότητα και ζήτησαν τυχόν δορυφορικές εικόνες της Βηρυτού την ώρα της έκρηξης. Ζήτησαν, δηλαδή, φωτογραφίες που μπορεί να είχαν λάβει από το σημείο οι δορυφόροι των μεγάλων δυνάμεων που περιστρέφονται πέριξ της Γης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ (δεξιά) έδωσε στον λιβανέζο ομόλογό του Χαμπίμπ δορυφορικές φωτογραφίες του λιμένος της Βηρυτού που ισοπεδώθηκε στις 4/8/2020 REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι ΗΠΑ δεν βοήθησαν και πολύ, η Γαλλία απάντησε ότι την 4η Αυγούστου κανένα διαστημικό «μάτι» της δεν έβλεπε τη λιβανέζικη πρωτεύουσα, η Ρωσία όμως έδωσε υλικό στην κυβέρνηση του Λιβάνου, και το έκανε με κάθε επισημότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών της, ο Σεργκέι Λαβρόφ, παρέδωσε αυτοπροσώπως τα καρέ στον ομόλογό του του Λιβάνου, στον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα. Ετσι οι Λιβανέζοι απέκτησαν δορυφορικές εικόνες του τόπου του συμβάντος 15 μήνες μετά την έκρηξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!