Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Protagon]: Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η «Μεγάλη Κυρία» της ιταλικής Αριστεράς
[Protagon]: Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η «Μεγάλη Κυρία» της ιταλικής Αριστεράς

[Protagon]: Ροσάνα Ροσάντα: Πέθανε η «Μεγάλη Κυρία» της ιταλικής Αριστεράς

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών, πέθανε στη Ρώμη η «Μεγάλη Κυρία» της ιταλικής Αριστεράς, Ροσάνα Ροσάντα.

Η είδηση του θανάτου της ήρθε από το «Μανιφέστο», αρχικά το περιοδικό και κατόπιν την εφημερίδα που δημιούργησε μαζί με άλλα στελέχη το 1969, όταν διαγράφηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Η Ροσάντα, που γεννήθηκε το 1924 στην Πόλα της σημερινής Κροατίας, είχε παραδεχτεί σε παλιότερη συνέντευξή της: «Εγινα κομμουνίστρια χωρίς να το ξέρουν οι γονείς μου. Ήταν το 1943. Ο καθηγητής μου Αντόνιο Μπάνφι μού πρότεινε μια λίστα βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης του “Κράτος και Επανάσταση του Λένιν”».

Έλαβε μέρος στην ιταλική Αντίσταση και λίγα χρόνια μετά την ένταξή της στο ιταλικό ΚΚ, ο ηγέτης του, ο Παλμίρο Τολιάτι την εμπιστεύθηκε ορίζοντάς την υπεύθυνη Πολιτισμού του κόμματος.

Εξελέγη βουλευτής το 1963, ενώ δεν έπαψε ποτέ να διατηρεί σχέσεις με μεγάλες μορφές του προοδευτικού φιλοσοφικού και πολιτιστικού κινήματος, όπως ο Σαρτρ και ο Φουκό.

Αντιμετώπιζε κριτικά πτυχές του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ενώ διατύπωσε ανοικτά τη διαφωνία της με τη σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Εκείνη τη χρονιά συνέγραψε το δοκίμιο «Η χρονιά των φοιτητών», όπου εξέφραζε την ευνοϊκή άποψή της για το κίνημα της νεανικής εξέγερσης.

Από αριστερά: Λούτσιο Μάγκρι, Λουίτζι Πιντόρ και Ροσάνα Ροσάντα το 1969, κατά την ίδρυση του «Μανιφέστο»

Το 1969 ίδρυσε μαζί με τους Λουίτζι Πιντόρ, Βαλεντίνο Παρλάτο, Λούτσιο Μάγκρι και άλλα στελέχη του κόμματος το περιοδικό “Il Manifesto” («Το Μανιφέστο»), που εξέφραζε απόψεις διαφορετικές από την επίσημη γραμμή του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: PROTAGON

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!